Is dat wel zo?

  1. Het aantal leerlingen met dyslexie is gewoon te hoog!
  2. Met extra tijd wordt een toets of examen natuurlijk wel gemakkelijker…..
  3. Dyslexie-verklaring afgekeurd? Eigen schuld!
  4. Een dyslexieverklaring die niet aan de eisen voldoet? Dan ook geen voorzieningen!

(meer…)

Geplaatst in Geen categorie

Regels stampen en dictees werken niet bij dyslexie

Van achter je bureau de plank volkomen misslaan

‘Dyslexie is het gevolg van slecht onderwijs’ stond op de voorpagina van het AD van 9 februari 2017. ‘Er moet ouderwets gestampt worden met een juf of meester voor de klas die de instructies geeft,’ zegt Anna Bosman van de Universiteit van Leiden.

(meer…)

Geplaatst in Geen categorie

De bril van Moonen en Bosman

Volgens Bosman en Moonen is dyslexie op school te voorkomen, maar hun methodes zijn lijken niet eens een beetje op elkaar…..

Hieronder beschrijf ik hun overeenkomsten en verschillen, het standpunt van Verborgen Schatten en leg ik hun methodes langs de meetlat van ‘Leren lezen zonder buikpijn.’

(meer…)

Geplaatst in Geen categorie

Beste Aleid Truijens

Uw IJs&Weder column ‘Een welkome brug tussen basisschool en universiteit’ van 4 maart 2017 is interessant genoeg. Wat me echter enorm stoort is de neerbuigende houding waarmee u tussen neus en lippen ouders van dyslectische kinderen en de belangenverenigingen beschrijft.

(meer…)

Geplaatst in Geen categorie

De 10 basisprincipes van het lerende brein

Handiger studeren als je weet hoe je brein werkt!

Iedereen kent wel de momenten, dat je echt wilde gaan studeren, maar dat het niet lukte. Of dat je een avond lang aan het lezen was, maar niets opnam. Of dat je veel moeizame uren had besteed aan een verslag en de dag erna in één oogopslag zag wat er mis aan was. Of dat je een toets goed had geleerd, maar bij de eerste vraag zo in paniek raakte, dat je totaal niet meer begreep waar de toets over ging. (Ja, later in de kantine, maar toen was het te laat.) (meer…)

Geplaatst in Geen categorie

Van fraude worden studenten met dyslexie niet vrolijk

Binnen een half uur een dyslexie verklaring scoren voor € 160,– – dat is schrikken als je niet beter weet dan dat een dyslexie onderzoek een dag duurt en rond de € 1.000,– kost. Bureaus die zo’n verklaring zomaar afgeven moeten worden aangepakt, dat is helder. En die student? Waarom ga je op zoek naar een dyslexieverklaring als je geen dyslexie hebt? Is langere toetstijd te krijgen, een alternatieve toetsvorm of de mogelijkheid om voorleessoftware te mogen gebruiken zo nodig, dat je daarvoor die moeite doet? Of is het te doen om de nieuwe regeling die vanaf dit studiejaar is ingevoerd waarbij € 1.200,– kan worden uitgekeerd na het behalen van het diploma als er sprake was van studievertraging als gevolg van dyslexie? (meer…)

Geplaatst in BSA propedeuse, Dyslexie, Dyslexieverklaring, Fraude, Onderwijsvernieuwing, Tijdverlenging toetsen

Verborgen schatten